Helemaal foute benaming van een letterkast, gebruik dit woord zelf nóóit, vergeet het beter meteen. Dat lelijke woord is ontstaan in de tijd dat letterkasten als afvalbak vol mini-prullen aan muren werden gehangen bij wijze van wansmakelijk kunstwerk (zo, weet je meteen hoe ik daarover denk) ...

In de tijd dat het zetten met de hand grotendeels vervangen werd door machinezetten werd door zetterijen / drukkerijen al een groot deel van de loketten en bokken met broodletter afgevoerd (waarom daar veel voorraad van houden, als de zetmachine alle benodigde letter per zet-klus aanmaakt), het lood gesmolten, kasten en meubilair vernietigd.

Toen door de uitvinding / invoering van het fotografisch zetten (en daarna desktop publishing) het restant brood- en smoutletter (zie: smoutwerk) praktisch volledig overbodig werd (een klein deel bleef in gebruik voor familiedrukwerk en in de marge-drukkerijen), ging een deel van de vrijkomende letterkasten naar antiquairs en (andere) verkopers van prullaria ... en daar werkte het woord -kast in letterkast verwarrend voor die kopers die niks wisten van het grafisch bedrijf (en die bij kast aan klepdeuren en hoge laden dachten), met als gevolg dat de letterkast voortaan dan maar als vergaarbak verhandeld werd.