De taaldruknomade* werd voor het eerst op 8 november 2007 waargenomen, in Tilburg, des ochtends om 09.15 uur. Het was rustig op straat, lichtelijk frisjes, maar droog, en bijna iedereen gedroeg zich alsof er niets aan de hand was. Er werd wel wat gekeken, maar vragen werden er niet gesteld. Feitelijk was er niet zoveel aparts te zien, het komt wel vaker voor dat mensen afwijkend gekleed gaan. En rugzakken zie je ook het hele jaar door tegenwoordig, al dan niet met allerlei eraan bungelende voorwerpen.

Welnu, dat had deze niet, er hing niks aan, het ding (op de rechterfoto) was drie-dimensionaal rechthoekig, op het lompe en vormeloze af, de achterkant maakte ergens reklame voor, een zwarte lijntekening met een web-adres. En wat er voor vreemds aan de kleding zichtbaar was, ach, dat viel eigenlijk ook wel mee, wat gekleurde vlekken op de broekspijpen, groenige schoenen met rode veters, meer niet.

hier is gehuisvest...Maanden later, ergens in april 2008, kwamen we er achter waar hij woonde, of beter, waar hij gehuisvest was: In (wat het formaat had van) een bezemkast. Met moeite kregen we toestemming om wat foto's te maken, van de buitenkant van z'n voordeur vooral.

We kregen de binnenzijde van zijn 'woning' wel te zien, maar daar mochten we geen plaatjes van schieten (sorry, tóch gedaan, voor ons eigen archief).
Dat/hoe iemand in zo'n kleine ruimte kan leven en werken, wij begrijpen het niet: Een vloeroppervlakte van hooguit anderhalve vierkante meter, de ruimte was drie, misschien vier meter hoog en de helft van de ruimte (van de grond tot bijna aan het plafond) werd ingenomen door stellingkasten, o ja, aan de zijkant zagen we (hoog) nog een erg klein venster met tralies - een bed was er niet, wel stond er een grote bijna vierkante kist op wieltjes, dat was volgens hem een komplete taaldrukwerkplaats (om bij het raam te kunnen, moest je overigens eerst op die kist klimmen, en daarnaast ook nog heel erg lange armen hebben). Vreemd aan die kist was trouwens dat er allerlei (afgestopte) gaten in zaten en dat het deksel níét open kon, maar voor- en achterkant wél (als de kist uit de kast was gerold natuurlijk).*
Voor foto's van hemzelf moet je op de volgende bladzijde zijn (je kunt
dan ook echt zien, dat hij er niet van houdt om vastgelegd te worden).