in 'Het Nieuwsblad, Dagblad voor Midden-Brabant,
schreef Jackie Smeets op dinsdag 9 oktober 1990:

Taaldrukwerkplaats in Tilburg bestaat twee jaar:
taaldrukken kan met heel eenvoudige middelen
"Iedereen is een schrijver"

De bibliotheektassen met de opdruk 'Boeken horen bij je' hangen aan de gekleurde wasknijpers te drogen. Oude stencilmachines staan onder de tafel, affiches slingeren rond, boekenpersen staan in de ruimte, bakken met loden letters staan in de hoek. Toch is dit geen willekeurige drukkerij. Het is de Taaldrukwerkplaats in Tilburg, het domein van de taaldrukker in zijn groene overall. Dit is de plaats waar je zelf boeken kunt maken in plaats van ze te lezen.
Als iemand ervan overtuigd is dat boeken bij mensen horen, dan is dat wel de Tilburgse taaldrukker Thony van Gerwen. "Een taaldrukker helpt iemand bij het naar buiten brengen van zijn ideeën", zegt Thony. "Een voorbeeld. Een klas komt hier binnen, gaat in een kring zitten. Ik vraag: hoe kom je aan die schoenen? De kinderen praten er over met elkaar, tekenen en knippen erbij. En na een paar uur ligt er een kleurrijk gedrukt boekje met teksten en tekeningen over schoenen, een boekje van de kinderen zelf. Ik bind het later in en het komt in de jeugdbibliotheek te liggen".
"Heel eenvoudig dus", benadrukt hij. "Iedereen is in wezen een schrijver". De kracht van de Taaldrukwerkplaats schuilt volgens hem in de eenvoud. Er wordt gewerkt met simpele middelen, zoals zelfgemaakte kartonnen en houten mallen, rollers uit het warenhuis, stempels van zeemleer in jampotdeksels. De eenvoudigste druktechniek wordt toegepast: de inkt pakt niet waar het stencilvel is ingekrast of juist wel als er sprake is van reliëf op een blanco papier.

Rommel

"Iedereen moet het kunnen gebruiken". Dat is de lijfspreuk van taaldrukker Van Gerwen, die veel materiaal zelf maakt en - zoals hij het uitdrukt - veel oude rommel hergebruikt. Hij wil zo goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk werken. De Pritt-stift is ingeruild voor een milieu-vriendelijkere stift. De werkplaats is overgeschakeld op vriendelijke verf en er wordt alleen kringlooppapier gebruikt.
Schoolklassen, wijkgroepen en particulieren komen sinds september 1988 naar hem toe en drukken bijvoorbeeld zelf boekjes, affiches of geboorte- en visitekaartjes. "Met hulp van de taaldrukker kunnen mensen iets kant-en-klaar op papier krijgen. Bij gewone uitgeverijen moet je alles panklaar aanleveren; de Taaldrukwerkplaats helpt bij het opstellen van teksten en het maken van de tekening".
"Ons doel is ook om mensen met een taalachterstand of gebrekkige woordenschat spelenderwijs bezig te laten zijn met taal. Als mensen iets willen zeggen, moet dat kunnen, ook al zijn ze geen dichter en ook al hebben ze geen dikke portemonnee".
 

(foto: Archief Van Eijndhoven)