demontabel stencilapparaat
        A-B-C frame, twee maal, voor- en achterzijde
  1. handvat (handgedeelte wegklapbaar)
  2. tandwiel, vast aan handvat
  3. even groot tandwiel, vast aan opdraagrol
  4. opdraagrol
  5. excentrische ring, waaraan gekoppeld:
  6. papieropvoerinrichting; splitpen verhindert weglopen
  7. tegendrukrol, met variabele druk, dit regelt:
  8. drukregelaar, staat altijd los (8-l), behalve als je wilt gaan drukken: dan sla je het elastiek (17) om de knoppen bij A, en krijg je druk (8-v)
  9. papieropvoerwieltje
  10. aan beide frames bevestigde geleider van beugel (6)
  11. aan vóórframe bevestigd haakje, dat verhindert, dat beugel (6) gaat zwerven
  12. papieraanvoertafel, valt over nokken (18)
  13. klem, die mat en moedervel strakhoudt
  14. excentrische harde schijf, aan buitenzijden van (4) bevestigd, om te voorkomen, dat (7) beschadigd wordt bij het passeren van (13)
  15. inspringing in (4), waar (13) ingeklemd wordt
  16. harde schijf, die (14) volgt
  17. elastiek, die bij plaatsing (om A-knoppen), tegendruk op spanning zet


            afmetingen (in cm)
    stencilaar: (breedte x hoogte x diepte) 25 x 30 x 60 - 65 (handvat in - uit)
    stencilmat: (breedte x hoogte x dikte) 48 x 43 x 0,5 - 1 (leeg - net gevuld)
simpele stencilrollen
eenvoudig stencilen
linker afbeelding
Het pvc wordt opengebogen; de drie lagen (vilt, stencil, sjabloon) om de randen geslagen, en met het 'klemblok' strakgespannen. Aangezien de inkt vooraf in het vilt is aangebracht, is het mogelijk in een drukgang met verschillende kleuren te werken (zelfs irisdruk is mogelijk).
Het enige nadeel van deze uitvoering is dat na verloop van tijd het vilt (inktreservoir) uitgeput raakt en de druk dus droogloopt; dan moet het pvc weer geopend en het vilt aan de onderzijde (pvc-kant) van verse inkt voorzien ...
het klemblok is nogal massief weergegeven, een I-profiel ter grootte van een gordijnrails werkt ook (oefent minder druk uit op het pvc, waardoor dat langer meegaat).
Het drukformaat is afhankelijk van de doorsnede van de pvc-buis: met een pijp van 11 cm Ø zou eventueel al (zeer zorgvuldig) A3 in de breedte kunnen worden bedrukt (door iemand met een heel vaste hand, en alleen maar als het klemblok nauwelijks uitsteekt) ...
 rechts
In plaats van geperforeerd staal kan gebruik gemaakt worden van geweven materiaal om een raster van fijnmazig gaas; het moet wel enige stevigte hebben, omdat het anders niet boogvormig blijft, waardoor het stencil (zelfs een van de faxbrander) al na een minimale oplage de geest geeft.
Tijdens het drukken kan door het toevoegen van andersgekleurde inkt via de (frezen in) de aandrukrol geleidelijk van kleur gewisseld worden.
de manier waarop het dragende materiaal (geperforeerd staal, canvas, vilt ...) wordt rondgespannen (alleen bij gebruik of continu) hangt af van de aard van het materiaal: het geperforeerde staal met kleine slotbouten (met vleugelmoeren aan de binnenzijde van de rol), de geweven stoffen met drukkers, klittenband of genaaid), alleen vraagt het opslaan in roltoestand íéts meer ruimte ...
Zowel bij het héénrollen als bij het terughalen kan met deze beide 'machines' een afdruk gerealiseerd worden, maar het vereist enige oefening om beide soorten afdrukken even helder / strak te krijgen ... het alternatief is echter nog lastiger: je maakt, terwijl je van je afrolt (of juist naar je toe haalt) één afdruk, tilt het 'apparaat' op en brengt het terug naar de exacte uitgangspositie, verwisselt bedrukt voor onbedrukt papier, maakt weer één afdruk, enzovoort. Deze manier van werken levert minder dan een kwart van de productie van de heen-en-weer methode.
binnenkort (hopelijk) bied ik je hier een alternatief aan: een 'pers' met vaste rol en bewegende onderlaag (fundament), waarbij die twee delen ten opzichte van elkaar in positie blijven door middel van [a] tandwieltjes en kettingen of [b] klitteband (die laatste methode bevalt me het beste) ...
zachte inktrollers / behang-aandrukrollers
van wasmiddelfles tot rolhouder  alle rolhouders op een plankje
rolhouder
een lege wasmiddelfles, door een scherp mes van z'n bovenkant ontdaan, voorzien van insnijding en uitsparing voor het handvat van de rol ...
verzamelplank
voor elke kleur een roller, in eigen koker, ter voorkoming van inkt-overzetting en verstoffing ...
natuurlijk kunnen de rollen ook opgehangen worden (in het handvat is niet voor niets een gat aangebracht) in plaats van op een plank gelegd (bij lang ongebruikt liggen zorgt dat namelijk voor een afgeplatte kant).
linkprint
linkprint

de afdruk in het plaatje is niet helemaal 'natuurgetrouw': deze stempels, die uit de mini-tdwp komen, bevatten géén cijfers en leestekens, alleen (letters en) het afbreekstreepje.

hiernaast de stempelzijde van de letters, waarbij te zien is hoe ze aan elkaar 'gelinkt' worden; daarboven een indruk van hoe de stempels afdrukken:
a-a-b-c.gif
in plaats van twee losse letters a kun je ook een énkele stempel gebruiken die als afdruk dubbel-a geeft, dubbel-a ...
linkprint kent meer van die letterkombinaties:
au-ch-ee
(de ij-stempel had híér bij moeten zitten, niet in de kist met alleen het standaard-alfabet, bij het aanleren van het alfabet levert dat verwarring op) ... ook zijn er kisten met alfabetten waarbij de a-stempels anders van vorm zijn: a-aa-au ... naast onderkastletters, cijfers, leestekens en spaties kent het systeem ook hoofdletters, maar de extra's zitten in andere, uitgebreidere, kisten.

linkprint is degelijk gemaakt, het slijt nauwelijks en is bijzonder fijn om mee te werken, maar een goedkope aanschaf is het zeker niet.