omslag alfabekathany met rozenbrein op achtergrond
leiding, geleiding, begeleiding
 

Wij, we zijn met velen, daarover zijn de geleerden het eens... dit boekje, waarvan de papieren uitgave de vorm van een heupflakon (binnenzakfles) had, heeft geen leiding, geleiding, begeleiding nodig, kent echter een grote (1,73 m.) en een wat kleinere verleiding, en beschikt over een inleiding, die weer verwijst naar een uitleiding, terwijl je in de leesleiding de vindplaatsen aantreft van boeken waaraan citaten ontleend zijn. Wat je vooral niet moet nalaten te lezen is de nootleiding, want daarin wordt uitgelegd waarom door de redaktie voor een bepaalde vorm van omschrijving is gekozen.
qr-kode alfabekathanyIn de rondleiding wordt een lijst getoond van alle woorden waarvan betekenis in het alfabekathany is op­genomen; wat de hulpleiding en de omleiding voor iets zijn, weet nog geen mens, en onze kommunikatie met vioolpijpen en (vaak ook relanten) is nogal moeizaam ...

auteurs en verschijning van de papieren versies:

Àndoni de Noirès (1972)
kaxo da egia (1973)

(1e druk: uitg. wild gesponnen, amdam. 1973.)

Catha la Multic'a (1989)
Un mu 'Jeka (1994)
stipa van de bont (1996)
Aorig Jehan Ong (1997)
Et-vull com Sèmpre (2003)

(2e druk: uitg. de vrije handdruk, tilburg. 1999.)

© 1999, uitgeverij 'de vrije handdruk', tilburg.
niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden verveelvoud zonder
schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever of een van de auteurs.

een kus van de geliefde smaakt als het leven zelf

                  verleiding
 
 

opgedragen aan de geliefde en de afsprong (28 11 93).
 

nootleiding

vooropgesteld zij, dat waar in deze tekst sprake is van hij/hem, zonder duidele verwijzing naar een typisch mannekes fenomeen, we het liefste zouden hebben dat je daar ook zij/haar zou lezen ... het leek ons niet direkt een noodzaak, terwille van leesbaarheid en dergele, steeds beide vormen te vermelden ... vooropgesteld hierbij derhalve zij, dat het omgekeerde ook voorkomt ... we meenden echter steeds voor de mannekes-vorm te moeten opteren, omdat het toeschrijven van hinderende, domme, lachwekkende en patetisch-histerische eigenschappen al te gemak aan vrouwen gedaan wordt (door mannen dus), terwijl je bijvoorbeeld alleen met vrouwen ècht een schokbestendige relatie op kunt bouwen.

overigens, ondanks het vrolijke gekrakeel dat hollanders en vlamingen al vele jaren doen in iets groepachtigs dat zij de taalunie noemen, kunt u van ons, samenstellers van dit luchtig boekwerkje vol taalbloemen, niet verwachten dat we bij elke scheet van dat klubje overjarige titels ons werk gaan aanpassen, taal moet leesbaar en plooibaar zijn...
hoe strakker het keurslijf, hoe minder adem je kunt halen (een lampekap gaat gemeenlijk niet over meerdere lampen).

helaas, het moet ons van het hart, sommige woorden, zie bijvoorbeeld 'bek', roepen een onuitstaanbare, soms zelfs onbehoorlijke hoeveelheid agressie op, wij wijzen dat toe aan de humorloze geest van de tijd.

overigens begint het boekske langzaam uitvergroot te worden in de richting van een wat algemenere omgevingsneerslag.

hulpleiding

of misschien kan ik beter zeggen: zóék leiding, door in het venstertje rechtsboven *) aan te geven waarnaar je op zoek bent (en tik nu asjeblieft niet liefde in, want dat is te groot voor dit scherm, je monitor beslaat, en de temperatuur van je computer stijgt tot boven het afkoelbare; dus wees gewaarschuwd, het is je eigen verantwoordelijkheid), overigens staat het je natuurlijk volkomen vrij, we houden van elkaar, tòch ?

dat is al wat we hier kwijt wilden, dan kun je nu met de inleiding beginnen, of terug naar het begin van deze pagina, wat jij wilt ... als je ons iets te melden of vragen hebt, aarzel niet en kruip in dat toetsenbord ... hier vind je een paar (taal-)links, enne ... mijn (voormalige) gastenboek.